X
GO
kl-GLda-DKen-GB
Enter Title

 

Temaer

 

Konferencen vil med følgende tre overordnede temaer søge at besvare, hvad det kræver at gøre en ny vækstdagsorden til virkelighed:

 

1. Forfatning – Rigsfællesskab – Sikkerhed: Indflydelse på erhvervsmulighederne

Med reference til den grønlandske forfatningskommissions arbejde og den generelle sikkerhedspolitiske udvikling i Arktis, vil konferencen se nærmere på, hvordan det påvirker samarbejdet i Rigsfællesskabet.

Grønland er de seneste år havnet på de globale medieforsider: Hvordan påvirker den fornyede interesse for Grønland investorernes syn på Grønland; ser vi ind i scenarier med flere erhvervsmuligheder eller begrænsninger?

 

2. Hvordan bliver nye lufthavne til nye erhvervsmuligheder inden for bl.a. turisme og råstoffer?

Snart åbner to nye internationale lufthavne i Nuuk og Ilulissat, og Grønland skal være klar til at udnytte den markante forbedring af infrastrukturen til at virkeliggøre planerne for bl.a. mere turisme og erhvervsudvikling.

Derfor bliver centrale spørgsmål på konferencen, hvem der er i gang med eller planlægger at investere. Hvad er forventningerne til de nye muligheder, som den nye infrastruktur skaber? Og hvordan kan Naalakkersuisut sammen med Inatsisartut gøre det attraktivt at investere i nye erhverv? Har vi et iværksættermiljø, der kan se og tør investere i nye muligheder? Er vores lovgivning og investeringsvilkår tidssvarende og konkurrencedygtige med andre lande? Hvilke potentialer og bekymringer giver investorerne udtryk for, når de overvejer at vælge Grønland frem for andre lande?

 

3. Arbejdskraften – uddannelse – de unge

Erhvervsudvikling er ikke en mulighed uden nok kvalificeret arbejdskraft. Hvis visionen om en stærkere og mindre sårbar økonomi skal blive en realitet, kræver det en markant større privat sektor med flere virksomheder i nye erhvervssektorer. Den vision forbliver en illusion, hvis arbejdskraften og kompetencerne ikke er til stede, og hvis den offentlige sektor fortsætter sin vækst uden de nødvendige reformer.

Grønlands Erhverv peger her og nu på lempeligere betingelser for rekruttering af arbejdskraft både i og uden for EU, ellers går hjulene i stå. Men den eneste bæredygtige løsning er, at en meget større andel af den lokale arbejdsstyrke opnår de nødvendige kvalifikationer gennem uddannelsesforløbet. Ellers bliver befolkningen tilskuere til udviklingen.

Text/HTML